• Digitálny žiak - predĺženie lehoty na uplatnenie príspevku

          • Prváci na stredných školách v aktuálnom školskom roku a všetci ostatní oprávnení žiadatelia, ktorí sa zaregistrovali do 30. septembra 2023, si budú môcť môcť uplatniť príspevok až do 30.11.2023, a to v ktorejkoľvek z dostupných predajní zapojených do projektu.

            Všetky potrebné informácie aj prihlasovací formulár nájdete na oficiálnej webstránke projektu www.digitalnyziak.sk.

            V prípade potreby neváhajte kontaktovať našu školskú poradkyňu Mgr. J. Sekerešovú. 

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Na 2. a 3. novembra 2023 udelil riaditeľ školy z prevádzkových dôvodov žiakom riaditeľské voľno. Všetci obedujúci žiaci budú automaticky odhlásení zo stravy. Keďže 30. - 31. októbra sú jesenné prázdniny a 1. novembra je štátny sviatok, žiaci nebudú v škole celý týždeň (30. 10. - 03. 11. 2023).

            V tomto termíne nebude v prevádzke ani školský internát. Zo stravy budú automaticky odhlásení všetci ubytovaní. Nástup na internát bude možný v nedeľu 5. novembra 2023 od 15.00 h.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie Odborného učilišťa, PŠ a SOŠ Švabinského 7, Bratislava, ktoré sa bude konať vo štvrtok 05.10.2023 o 15.00 h vo veľkej zasadačke na 3. poschodí bloku B (na vrátnici Vás usmernia). Na programe bude organizácia školského roka 2023/2024, voľba do Rady rodičov, diskusia. Po ukončení plenárneho rodičovského združenia sa rodičia v triedach stretnú s triednymi učiteľmi a majstrami odbornej výchovy. Prítomní budú aj odborní zamestnanci (školský psychológ a sociálny pedagóg) a vedenie školy (riaditeľ školy, zástupca riaditeľa školy a zástupca riaditeľa pre školský internát).

            V prípade otázok nás kontaktujte na tel.čísle 0911/310620 (p.zástupkyňa S. Gergelová).

          • Digitálny žiak

          • Skvelá správa pre čerstvých stredoškolákov od Digitálneho žiaka – 350 € príspevok na nákup digitálnej techniky môžu v aktuálnom školskom roku získať všetci prváci na stredných školách!

            Projekt DIGITÁLNY ŽIAK (digitálny príspevok pre žiakov) je určený pre študentov a žiakov základných a stredných škôl, ktorí sa chcú zlepšiť v oblasti digitálnych zručností a technologických schopností. Cieľom projektu je zabezpečiť, aby každý študent mal prístup k potrebným digitálnym nástrojom a zručnostiam, ktoré sú nevyhnutné pre úspech v 21. storočí.

            Žiaci zo všetkých ostatných skupín, vrátane prvákov (netýka sa PRR) na stredných školách v aktuálnom školskom roku, sa môžu registrovať do 30. septembra 2023. O príspevok na nákup novej digitálnej techniky mohli žiaci, ktorí boli v školskom roku 2022/2023 prvákmi na stredných školách požiadať do 31. augusta 2023.Uplatnenie príspevku na nákup novej digitálnej techniky je možné do 31. októbra 2023, a to v ktorejkoľvek z dostupných predajní zapojených do projektu.

            Všetky potrebné informácie aj prihlasovací formulár nájdete na oficiálnej webstránke projektu www.digitalnyziak.sk.

            V prípade potreby neváhajte kontaktovať našu školskú poradkyňu Mgr. J. Sekerešovú. 

        • Rodičovské konto
          • Rodičovské konto

          • Vážený zákonný zástupca!

            V piatok 08. 09. 2023 Vám boli na mail, ktorý ste nahlásili u triednych učiteľov, odoslané prihlasovacie údaje na rodičovské konto. V prípade, že Vám prihlasovacie údaje neprišli, kontaktujte nás na tel. číslo 0911/310620. 

            Rodičovské konto slúži na komunikáciu so školou, zákonný zástupca má prehľad o dochádzke, prospechu a výchovných opatreniach žiaka. 

            Ďakujeme

          • Nástup do školy

          • Milí žiaci, vážení rodičia!

            Nástup do školy je v pondelok 04. 09. 2023 o 08:00 h.

            • Žiaci učebných odborov maliar (MA), murár (MU), stolár (ST), kuchár (KR), predavač (PR), pedikúra – manikúra (PM) a záhradník (tretí ročník,ZH) Odborného učilišťa, Švabinského 7 sa stretnú ráno pred hlavným vchodom do školy (pri vrátnici, vchod B).
            • Žiaci Praktickej školy, Švabinského 7, sa stretnú ráno pred budovou praktickej školy (vchod A).
            • Žiaci, ktorí boli prijatí do Strednej odbornej školy, Švabinského 7 v učebných odboroch kuchár a záhradník (trieda 1.H) a pomocník v kuchyni (trieda 1.F), sa stretnú pred budovou strednej odbornej školy (vchod D).

            Pri vstupe do areálu školy Vás usmernia naši zamestnanci.

            V pondelok sa žiaci zoznámia s triednymi učiteľmi, majstrami odbornej výchovy, vybavia administratívne záležitosti (ochrana osobných údajov, prihlasovacie údaje do EduPage, potvrdenie o návšteve školy...), preto je nutné prísť so zákonným zástupcom (najmä u žiakov prvého ročníka je potrebná prítomnosť zákonného zástupcu).

            Zákonný zástupca v prípade záujmu vyplní žiadosť o študentskú kartu ISIC a prinesie fotografiu žiaka s rozmermi 28x34 milimetrov (študentská karta nahrádza čipovú kartu na MHD, SAD a Železničnú spoločnosť). Poplatok za ISIC kartu je 22 € . Ak žiak nechce používať ISIC kartu, musí si v škole zapožičať čip za zálohu 2 €, ktorý má slúžiť na elektronickú evidenciu dochádzky žiakov (príchod žiaka do školy a odchod zo školy) a na stravovanie v školskej jedálni (zatiaľ len na Dúbravskej ceste).

            Okrem toho žiak uhrádza príspevok vo výške 10 € do Rady rodičov. Ak školu navštevujú viacerí súrodenci, príspevok uhrádza len mladší z nich.

            Vyučovanie začína v utorok 05. 09. 2023 o 08:00 h triednickými hodinami a končí 13.30 h. Žiaci budú oboznámení s organizáciou školského roka, dostanú rozvrh hodín, budú poučení o školskom poriadku a dodržiavaní pravidiel bezpečnosti a ochrany zdravia.

            Už od pondelka (vrátane) bude premávať školský autobus - ráno o 07.20 h z areálu na Patrónke do školy v Petržalke, poobede bude premávať až od utorka - o 13.40 h z Petržalky na Patrónku.

            Od stredy 06. 09. 2023 sa už bude vyučovať podľa rozvrhu hodín.

            V prípade otázok nás kontaktujte mailom (info@ssid.sk) alebo telefonicky na mobilnom čísle 0911/310 620 (PaedDr. Soňa Gergelová, zástupkyňa riaditeľa). 

            Na školskom internáte sa žiaci budú ubytovávať tiež až v pondelok 04. 09. 2023 priebežne – po tom, čo vybavia všetky náležitosti v škole. Vychovávatelia vás čakajú od rána, kontaktovať nás môžete mailom (info@ssid.sk) alebo telefonicky (sekretariát 02/54793677, p. zástupca P. Čaputa 0903/555886).

            V pondelok budú mať obed len internátni žiaci, ostatní až od utorka.

            Tešíme sa na Vás!

            Mgr. Eduard Filo, riaditeľ školy

          • Potvrdenia o návšteve školy

          • Potvrdenia o návšteve školy pre žiakov druhého a tretieho ročníka Odborného učilišťa a Praktickej školy, Švabinského 7, Bratislava budeme vydávať v dňoch 28.08.2023 a 30.08.2023.

            Žiakom prvého ročníka potvrdenia budeme vydávať 04.09.2023.

            V prípade otázok nás kontaktuje na tel. čísle  0911 310 620 (S. Gergelová) 

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          •  

            30.06.2023 je posledným dňom vyučovania v odbornom učilišti a v praktickej škole. Slávnostné ukončenie školského roka a následné odovzdávanie vysvedčení bude o 08.00 h v priestore školy. Žiaci majú odhlásené obedy, internátni žiaci majú odhlásené aj balíčky na cestu. Po odovzdaní vysvedčení odchádzajú žiaci domov, resp. po dohode s vychovávateľmi na školský internát. Školský internát je otvorený od 08.00 h do 13.00 h. 

            V tento deň pôjde školský autobus iba ráno!  ŠKD nebude v prevádzke!

            Všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy prajeme veľa slnečných dní počas prázdnin a dovolenky!

            P.S. V priebehu mesiaca august budú na stránke školy zverejnené informácie k nástupu do školy. Potvrdenia o návštevy školy na cestovanie pre školský rok 2023/2024 budeme vydávať až koncom augusta, termín upresníme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023 

             

             

          • Odborná exkurzia v s.r.o LUNYS

          • V utorok 27.06.2023 sa žiaci z učebného odboru obchodná prevádzka – práca pri príprave jedál pod vedením pedagógov zúčastnili  odbornej exkurzie v spoločnosti LUNYS.

            S.r.o. Lunys patrí medzi popredných dodávateľov a spracovateľov čerstvého ovocia a zeleniny, spolupracuje s poprednými dodávateľmi z celej Európy. Zákazníkmi sú bežné domácnosti, hotely, reštaurácie, potravinové reťazce aj školské jedálne. Žiaci mali možnosť pozrieť si moderné a novými technológiami vybavené skladové priestory ovocia a zeleniny, pekárenských výrobkov, mliečnych výrobkov, trvanlivého potravinárskeho tovaru. Mali možnosť sledovať vykládku tovaru z kamiónu do jednotlivých skladových priestorov zamestnancami firmy na elektrických prepravných vozíkoch, triedenie a kontrolu tovaru – hlavne ovocia a zeleniny, mechanické dopravné pásy, ktoré podľa čipu na prepravke vedeli kde priamo tovar poputuje. Pod vedením odbornej zamestnankyne mali možnosť vidieť počítačovo spracovanú objednávku od zákazníka - skenovania tovaru, naloženie tovaru do prepravky, putovanie po elektronickom páse až k distribúcii vlastným vozovým parkom firmy priamo k zákazníkovi.  Spätná väzba od žiakov bola výborná, veľmi ich zaujal moderný dopravný pás, rýchlosť prepravy tovaru k zákazníkovi a vnímanie zmeny teplôt v jednotlivých skladových priestoroch. Exkurzia do firmy Lunys s.r.o., Most pri Bratislave bola odborným prínosom nielen pre žiakov, ale aj pre pedagógov. Na konci exkurzie dostali žiaci aj pedagógovia od firmy Lunys milé darčeky, za ktoré im veľmi ďakujeme! 

            Ďakujeme všetkým za zaujímavú odbornú exkurziu, najmä p. Hrots, ktorá nám odbornú exkurziu sprostredkovala. Bola veľmi zaujímavá a poučná!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Odborná exkurzia v s.r.o LUNYS.

          • Predĺženie platnosti ISIC

          • Dňa 30. 06. 2023 končí platnosť čipovej ISIC karty žiakov. Prolongácia (predĺženie platnosti) ISIC preukazov na školský rok 2023/2024 sa vykonáva v dňoch 27.06., 28.06. a 30.06.2023 u zástupkyne riaditeľa PaedDr. S. Gergelovej  prostredníctvom triednych učiteľov. Žiak dá triednemu učiteľovi svoj ISIC preukaz a ten mu ho vráti s predĺženou platnosťou. 

            Ak si žiaci nepredĺžia platnosť ISIC preukazu, cez letné prázdniny nebudú môcť cestovať na študentský lístok.

            Okrem toho si môžu žiaci za poplatok 13,50 € (známka + poštovmé) objednať aj známku, ktorá slúži ako zľava pri kúpe niektorých tovarov a služieb.

          • Záverečné skúšky a slávnostné vyradenia absolventov

          • V týždni od 19. do 2. júna 2023 sa u nás konali záverečné skúšky. V pondelok žiaci absolvovali praktickú časť, v utorok a v stredu teoretickú časť záverečnej skúšky. Pre niektorých žiakov bola záverečná skúška ľahká, pre niektorých veľmi náročná, ale všetci úspešne vykonali záverečnú skúšku. 

            K bezproblémovému priebehu skúšok prispeli pripravení a naučení žiaci, ich učitelia a majstri odbornej výchovy, ale aj vychovávatelia, odborní i nepedagogickí zamestnanci a, samozrejme, rodičia. Predsedom skúšobnej komisie bola Ing. S. Tazberíková  zo SŠ Mokrohájska, podpredsedom PaedDr. S. Gergelová.

            V štvrtok sme vo veľkej jedálni ZSS a RS ROSA našim čerstvým absolventom slávnostne odovzdali výročné vysvedčenia a doklady o získanom vzdelaní. Slávnostné vyradenie žiakov v tomto školskom roku bolo výnimočné. Od januára do konca mája prebiehal na škole pilotný ročník programu s názvom  ASSET, zameraný na zdokonaľovanie sociálnych a komunikačných zručností. Naším tretiakom certifikáty o absolvovaní tohto programu odovzdali A. Podlesná, E. Birčáková, K. Vanková, A. Kozová a J. Sekerešová. Ďakujeme, že nás Profesia Lab oslovila a  veríme, že sa našim absolventom podarí ľahšie si nájsť prácu, ale hlavne si aj prácu udržať! Držíme im päste! 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Záverečné skúšky 2022/2023 

          • Školský výlet - Hrad Červený Kameň

          • Dňa 20.6.2023 sa žiaci Praktickej školy zúčastnili školského výletu na hrad Červený Kameň. Na nádvorí ich čakal sprievodca Martin a spolu sa presunuli do hradu. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií a príhod zo života na hrade.

            Žiaci si obzreli zaujímavé dopravné prostriedky – koče a zlaté sane, ktoré ťahali koníky. Ďalej šľachtické komnaty, zariadené dômyselným nábytkom, zbierku obrazov s portrétmi obyvateľov hradu. Videli tiež bohatú knižnicu, hradnú lekáreň, barokovú kaplnku, či rytiersku sálu, kde sa konali plesy. Chlapcov zaujalo najmä rytierske brnenie a stredoveké zbrane – pušky, rôzne meče a halapartne.

            Vypočuli si legendu o jeleňovi, ktorý zachránil život cestujúcim v koči. Odvtedy je v erbe rodu posledných majiteľov Červeného Kameňa – Pállfyovcov, jeleň a zlomené koleso z koča.

            Z hradu sa všetci presunuli do veľkých pivníc, kde by sa zmestili dva kamióny. Tu obyvatelia hradu skladovali potraviny a víno a veru tam bolo sviežo. Na záver sa žiaci občerstvili v hradnom bufete a cestou k autobusu nezabudli na nákupy suvenírov.

            Plní zážitkov sa žiaci vrátili bezpečne domov.  Tešili sa, ako svoje zážitky porozprávajú rodičom. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet - Hrad Červený Kameň

          • Noc v praktickej škole

          • Prvá zážitková noc v škole dopadla nad očakávanie. Žiaci Praktickej školy strávili noc z 15.6. na 16.6. netradične. Na túto noc sa veľmi tešili, čo bolo cítiť počas celého vyučovania. A tak vymenili svoje pohodlie za zážitky v škole. Po skončení vyučovania sa žiaci naobedovali, umyli riad a chvíľku si oddýchli. Po oddychu sa vybrali na Draždiak, kde si spravili mini piknik s prechádzkou a občerstvili sa kofolou. Po návrate do školy si žiaci s pani učiteľkami pripravili škvarkovú nátierku s chlebíkom, zeleninou a čaj z medovky zo školskej záhrady. Po večeri si nachystali spanie a urobili večernú hygienu. Nasledovalo večerné kino, ktoré sledovali už zo svojich spacákov. Ráno žiakov prebudila vôňa krupicovej kaše, ktorú pripravila pani učiteľka Betka. Po raňajkách si spravili rannú hygienu, zbalili  spanie a pripravili  sa na vyučovanie.

            Žiakom Praktickej školy sa prvá „Noc v škole“ veľmi páčila a celú akciu zvládli na výbornú. Ďakujeme p. učiteľkám za krásne zážitky!

             

             

             

             

        • Informácia pre tretiakov
          • Informácia pre tretiakov

          • V utorok 13. 06. 2023 poobede zasadne pedagogická rada a v tento deň majú žiaci 3. ročníka posledný deň vyučovanie v škole podľa rozvrhu, zaučení a zaškolení žiaci po tomto termíne už nechodia do školy.

            V dňoch 19. - 21. 06. 2023 sa uskutočnia záverečné skúškyPred začiatkom konania záverečnej skúšky sa žiaci tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni (14. - 16. 06. 2023) nezúčastňujú na vyučovaní. Tieto dni sú určené na prípravu žiakov na záverečnú skúšku. Nahlásení žiaci sa môžu pripravovať na skúšky aj v škole.

            Slávnostné odovzdanie výučných listov, vysvedčení o záverečnej skúške, osvedčení o zaučení a zaškolení, ako aj výročných vysvedčení za posledný ročník štúdia sa uskutoční vo štvrtok 22. 06. 2023 o 09.00 h vo veľkej jedálni na Dúbravskej ceste, a to aj pre absolventov zo Švabinského.

          • Stolnotenisový turnaj v Sološnici

          • V utorok 6. júna 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili XXIII. ročníka celoslovenskej súťaže v stolnom tenise odborných učilíšť a reedukačných centier. Súťaž sa uskutočnila v školskej telocvični RC v Sološnici. Za každú organizáciu štartovalo jedno dvojčlenné družstvo. Žiaci súťažili ako jednotlivci každý s každým i ako družstvá. Súťaž sa začala o 9:00 h a ukončila o 16:30 h. Žiaci mali zabezpečenú desiatu, obed i večeru, samozrejme i pitný režim, prestávky. Každý odohral 10 zápasov, čo bolo dosť vyčerpávajúce. Súťaže sa zúčastnilo 8 škôl a zariadení a 16 jednotlivcov. Víťazmi boli chlapci z RC Veľké Leváre, druhí skončili domáci z RC Sološnica a na 3. mieste sa umiestnilo RC Mlynky.

            Z našich reprezentantov v súťaži jednotlivcov vybojoval 13. miesto Peter Rigo a 14. miesto Patrik Frankovits. V súťaži družstiev sme obsadili pekné 6. miesto - konkurencia bola veľká, no ani za najlepšími sme veľmi nezaostali. Ďakujeme chlapcom  za skvelý výkon a p. učiteľovi M. Bednárovi za prípravu a tréning. Celá súťaž sa uskutočnila v duchu fair-play a v športovej atmosfére.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Stolnotenisový turnaj - Sološnica.

          • Výstava fotografií

          • V piatok 02. 06. 2023 navštívili žiaci z tried 1. KR/B a 1.MA+ST výstavu fotografií s názvom Cesta svetla. Spoluorganizátorom výstavy v neďalekej Základnej škole Prokofievova je Únia nevidiacich a slabozrakých  Slovenska. Cieľom je rozšíriť povedomie o talentovaných umelcoch so zrakovým postihnutím prostredníctvom fotografie. Niektorí žiaci sa pokúsili o vlastnú umeleckú kresbu. Výstava sa žiakom i pedagógom veľmi páčila. Ďakujeme p. učiteľke L. Kürtiovej a S. Krajčiovej za kultúrno-umelecký zážitok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výstava fotografií.

          • Exkurzia ZH - Lednice

          • Dňa 02.06.2023 sa žiaci druhého ročníka učebného odboru záhradník pod vedením K. Turiničovej, V. Jankovičovej a S. Gergelovej zúčastnili odbornej exkurzie na južnej Morave. Okolie lednického zámku skrášľuje nádherný park, ktorý bol hlavným cieľom našej cesty. Celým parkom nás s odborným, ale pritom zaujímavým výkladom prevádzala p. učiteľka Turiničová. Spoznali sme rôzne druhy kvetov, stromov a kríkov. Okrem toho sme si prezreli aj palmový skleník. Po prehliadke parku sme sa vybrali na malú prechádzku okolo rybníka k Minaretu. Možno sa k nemu dostať pešo (celá trasa má asi 2 km), loďou po zámockej rieke Dyje alebo konským povozom. Minaret je ojedinelá architektonická pamiatka stará viac ako 200 rokov. 60 metrov vysoká vyhliadková veža má 302 schodov. Unavení, ale plný dojmov a zážitkov sme sa vybrali na cestu domov. Docestovali sme síce s niekoľkohodinovým meškaním z dôvodu kolón na cestách, ale vďaka šikovnému a trpezlivému vodičovi p. Gabronovi sme to zvládli v pohde. Ďakujeme za príjemne strávený deň, ešte aj počasie nám prialo.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia ZH - Lednice.

          • Účelové cvičenie

          • V stredu 31. mája 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili účelového cvičenia na Železnej studničke. Žiaci mali na začiatku úvodnú inštruktáž, kde boli informovaní o cieli a priebehu cvičenia. Boli poučení o jednotlivých stanovištiach, ktoré musia absolvovať. Stanovištia mali pripravené študenti zo Strednej odbornej školy pedagogickej, ktorí vykonávajú na našej škole súvislú prax. Každé stanovište (prírodovedné, zdravotné a dopravné) malo veľmi zaujímavé aktivity, ktoré sa žiakom veľmi páčili. Všetci absolvovali náučný chodník, ktorý začína na Partizánskej lúke pod Červeným mostom. Žiaci, ktorí absolvovali všetky stanovištia, mohli voľný čas využiť športovými aktivitami na ihriskách, kde mali k dispozícii športové potreby rôzneho druhu. Účelové cvičenie sa ukončilo záverečným stretnutím, kde sme vyhodnotili jeho priebeh a splnenie cieľov. Za veľmi dobré považujeme aj to, že sa mohli v krásnom parkovom prostredí stretnúť a pozhovárať žiaci i pedagógovia z Dúbravskej a zo Švabinského. Všetkým zúčastneným, žiakom, pedagógom i praktikantom patrí veľká vďaka za príjemnú atmosféru účelového cvičenia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie.

          • Súťaž predavačov u nás

          • V stredu 31. mája 2023 sme v našej škole v Petržalke privítali 6 družstiev na celoslovenskej súťaži praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore obchodná prevádzka - príprava, predaj a skladovanie tovaru. Tri praktické úlohy a test z vedomostí preverili, čo sa žiaci v odborných učilištiach z celého Slovenska doteraz naučili. Odborná porota vyhodnotila prácu žiakov a predsedníčka hodnotiacej komisie Mgr. M. Garajová a riaditeľ usporiadajúcej školy Mgr. E. Filo ocenili najlepších - na 1. mieste žiačky zo Spojenej školy internátnej v Kysuckom Novom Meste, na 2. mieste žiačky zo Spojenej školy v Trnave a na 3. mieste naše družstvo v zložení Petra Boškovičová a Kristína Ščepánová, ktorým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Vďaka patrí aj p. majsterke Mgr. D. Jurkovičovej a p. učiteľke Mgr. A. Domorákovej, ktoré ich na súťaž pripravili.

            Za férové hodnotenie ďakujeme hodnotiacej komisii na čele s jej predsedníčkou a za hladký priebeh súťaže organizátorom - p. zástupkyni PaedDr. S. Gergelovej, členom predmetovej komisie predavačov a ďalším pedagogickým, odborným i nepedagogickým zamestnancom školy, ktorí sa podieľali na príprave a zabezpečení súťaže. Súťaž je financovaná ministerstvom školstva a hodnotnými cenami, surovinami a nápojmi prispeli spoločnosti DM a TESCO. Ďakujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž predavačov u nás.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje