• Účelové cvičenie

          • V stredu 31. mája 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili účelového cvičenia na Železnej studničke. Žiaci mali na začiatku úvodnú inštruktáž, kde boli informovaní o cieli a priebehu cvičenia. Boli poučení o jednotlivých stanovištiach, ktoré musia absolvovať. Stanovištia mali pripravené študenti zo Strednej odbornej školy pedagogickej, ktorí vykonávajú na našej škole súvislú prax. Každé stanovište (prírodovedné, zdravotné a dopravné) malo veľmi zaujímavé aktivity, ktoré sa žiakom veľmi páčili. Všetci absolvovali náučný chodník, ktorý začína na Partizánskej lúke pod Červeným mostom. Žiaci, ktorí absolvovali všetky stanovištia, mohli voľný čas využiť športovými aktivitami na ihriskách, kde mali k dispozícii športové potreby rôzneho druhu. Účelové cvičenie sa ukončilo záverečným stretnutím, kde sme vyhodnotili jeho priebeh a splnenie cieľov. Za veľmi dobré považujeme aj to, že sa mohli v krásnom parkovom prostredí stretnúť a pozhovárať žiaci i pedagógovia z Dúbravskej a zo Švabinského. Všetkým zúčastneným, žiakom, pedagógom i praktikantom patrí veľká vďaka za príjemnú atmosféru účelového cvičenia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie.

          • Súťaž predavačov u nás

          • V stredu 31. mája 2023 sme v našej škole v Petržalke privítali 6 družstiev na celoslovenskej súťaži praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore obchodná prevádzka - príprava, predaj a skladovanie tovaru. Tri praktické úlohy a test z vedomostí preverili, čo sa žiaci v odborných učilištiach z celého Slovenska doteraz naučili. Odborná porota vyhodnotila prácu žiakov a predsedníčka hodnotiacej komisie Mgr. M. Garajová a riaditeľ usporiadajúcej školy Mgr. E. Filo ocenili najlepších - na 1. mieste žiačky zo Spojenej školy internátnej v Kysuckom Novom Meste, na 2. mieste žiačky zo Spojenej školy v Trnave a na 3. mieste naše družstvo v zložení Petra Boškovičová a Kristína Ščepánová, ktorým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Vďaka patrí aj p. majsterke Mgr. D. Jurkovičovej a p. učiteľke Mgr. A. Domorákovej, ktoré ich na súťaž pripravili.

            Za férové hodnotenie ďakujeme hodnotiacej komisii na čele s jej predsedníčkou a za hladký priebeh súťaže organizátorom - p. zástupkyni PaedDr. S. Gergelovej, členom predmetovej komisie predavačov a ďalším pedagogickým, odborným i nepedagogickým zamestnancom školy, ktorí sa podieľali na príprave a zabezpečení súťaže. Súťaž je financovaná ministerstvom školstva a hodnotnými cenami, surovinami a nápojmi prispeli spoločnosti DM a TESCO. Ďakujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž predavačov u nás.

          • Účelové cvičenie a MDD na Patrónke

          • V stredu 31. 05. 2023 sa doobeda v rámci vyučovania koná účelové cvičenie na Železnej studničke. 

            V tento deň v čase 13:00 - 17:00 h sme v areáli ZSS Rosa a Odborného učilišťa na Patrónke pripravili veľkolepý Deň detí s kolotočom a viacerými atrakciami. Všetkých našich žiakov z Dúbravskej i zo Švabinského, ako aj našich absolventov srdečne pozývame.

            V poobedných hodinách na Dni detí za žiakov školského internátu a ZSS Rosa zodpovedajú vychovávatelia a za dochádzajúcich žiakov zodpovedajú rodičia.

          • Digitálny žiak

          • Ministerstvo investícií v spolupráci s Digitálnou koalíciou – Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania SR spustilo národný projekt „Digitálny príspevok pre žiakov SR (Digitálny žiak)“, v rámci ktorého dostanú vybrané skupiny žiakov jednorazový príspevok 350 eur na nákup notebooku alebo tabletu s klávesnicou. Týka sa to všetkých našich súčasných žiakov 1. ročníka a z ostaných ročníkov niektorých vybraných žiakov. Viac informácií nájdete tu: List_rodicom.docx

            V našej škole sa uskutočnia informačné stretnutia pre rodičov našich žiakov:

            Dúbravská cesta – 5. júna o 14:00 h v PC miestnosti – na vrátnici vás usmernia

            Švabinského 7 – 6. júna o 14:00 h v PC miestnosti – na vrátnici vás usmernia

            Všetkých rodičov prvákov a ďalších oprávnených žiadateľov srdečne pozývame. Bola by škoda takúto ponuku nevyužiť!

            V prípade ďalších otázok môžete kontaktovať osobu poverenú koordináciou projektu – Mgr. Janu Sekerešovú (0911/860 481).

          • Exkurzia stolárov

          • Dňa 19. 05. 2023 sa uskutočnila odborná exkurzia pre stolárov z triedy 2.ST+MA v dielni stolárskej výroby v Bratislave – Rači. V priebehu exkurzie mohli žiaci získať ucelený pohľad na reálnu prácu v stolárskej dielni, oboznámiť sa s prácou vo výrobe, prácou so strojmi a ukážkou prípravy montáže rôznych druhov výrobkov na mieru. V priebehu exkurzie po príslušnom zaškolení a poučení si naši žiaci prácu na strojovom vybavení dielne aj prakticky vyskúšali od prípravy materiálu, cez pílenie, rezanie, hranovanie, frézovanie, spájanie a lepenie až po finálny výrobok. Exkurzia prispela k získaniu teoretických aj praktických vedomostí a zručností žiakov v rámci odborného výcviku pri príprave na zamestnanie po absolvovaní učebného odboru. Súčasťou bola aj neformálna diskusia so zamestnancami o ich práci, finančnom ohodnotení zamestnancov a v neposlednom rade aj smerovaní stolárskej výroby v súčasnosti a do budúcnosti.

          • Súťaž kuchárov v Snine

          • Dňa 10. mája 2023 sa v ďalekej Snine konala celoslovenská súťaž zručností a odborných vedomostí žiakov  učebného odboru obchodná prevádzka - práca pri príprave jedál. Našu školu reprezentovali žiaci Patrik Horváth a Adam Opalenyk, ktorí sa pripravovali pod vedením p. učiteľky Ing. V. Turákovej a p. majsterky Bc. J. Kurincovej. Aj keď sa im nepodarilo obsadiť medailovú priečku, ďakujeme im za prípravu a vzornú reprezentáciu školy.

          • Čokoládovňa v Kittsee

          • Štvrtok 04. 05. 2023 bol tento rok dňom prijímacieho konania na stredné školy. Podobne to bolo aj na našej škole. Boli sme tolerantní k našim budúcim spolužiakom a nechali sme ich v škole samých, aby sa v pokoji zhostili úloh, ktoré si pre nich naši majstri a učitelia pripravili na prijímacie konanie. Ostatní naši pedagógovia preto v tento deň pripravili pre žiakov exkurziu do čokoládovne Kittsee. Zamestnanci boli veľmi milí a pustili nás i priamo do výrobne. K hraniciam sme cestovali MHD a odtiaľ sme do obce Kittsee išli pešo. Počasie sa nám vydarilo, bolo super, aj keď cestou späť do školy sme boli už unavení a niektorí sme si aj pofrflali. Ďakujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čokoládovňa v Kittsee.

          • Deň narcisov

          • Vo štvrtok 20. apríla 2023 - tak ako každý rok - sa naša škola zúčastnila Dňa narcisov - zbierky na pomoc onkologicky chorým ľuďom. Skupiny žiakov spolu s pedagógmi boli vytvorené v obidvoch objektoch našej školy, na Švabinského aj na Dúbravskej. Celkovo sa zúčastnilo päť skupín. Pohybovali sa v mestskej časti Petržalka, v hydrometeorologickom ústave na Kolibe a na Dúbravskej ceste vrátane poisťovne Generali. Akcia sa žiakom veľmi páčila a na účet Ligy proti rakovine vyzbierali 1992,49 eur. Poďakovanie patrí žiakom a aj pedagógom, ktorí sa akcie zúčastnili. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

        • Riaditeľské voľno - 12. 05. 2023
          • Riaditeľské voľno - 12. 05. 2023

          • Riaditeľ školy udelil v piatok 12. 05. 2023 všetkým žiakom školy z prevádzkových dôvodov riaditeľské voľno.

            V tento deň nebude v prevádzke ani školský internát, žiaci opustia internát vo štvrtok 11. 05. 2023 do 15.00 h.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Prijímacie konanie - 4. máj 2023

          • Uchádzači o štúdium, ktorí si podali prihlášku v prvom termíne na našu školu, sa zúčastnia prijímacieho konania vo štvrtok 4. mája 2023. Registrácia uchádzačov o štúdium je o 08.00 h podľa učebných odborov - na Švabinského ul. (praktická škola  a učebné odbory ST, MU, MA, KR, PR, PM) alebo na Dúbravskej ceste (prípravný ročník a učebné odbory CK, ĽV, ZH, DP, KN). Pri registrácii sa overí totožnosť uchádzača a uchádzač už bez rodiča prejde na miesto konania podľa učebného odboru. Na prijímacie konanie do odborného učilišťa si uchádzač prinesie preukaz totožnosti, modré negumovateľné pero, pravítko a ceruzku. Ukončenie prijímacieho konania predpokladáme o 12.00 h. Uchádzači boli pozvaní. 

            V prípade, že sa uchádzač pre osobitné závažné problémy, najmä zdravotné nemôže dostaviť na prijímacie konanie, predloží jeho zákonný zástupca/plnoletý uchádzač žiadosť o vykonanie prijímacieho konania v náhradnom termíne doloženú lekárskym potvrdením. Žiadosť spolu s potvrdením treba predložiť najneskôr v deň prijímacieho konania.

            Uchádzači o štúdium, ktorí si podali prihlášku v druhom termíne, sa zúčastnia prijímacieho konania v utorok 9. mája 2023 o 08.00 h.

            Riaditeľ zverejní na webovom sídle školy a na výveske školy (pri vstupe do areálu) zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania dňa 19. 05. 2023 v čase od 0:00 do 23:59 h. Skôr ho nemôžeme zverejniť. Vo výsledkoch budú žiaci uvádzaní pod svojím kódom (nie menom). 

            Viac informácií nájdete tu: https://sssvab.edupage.org/a/prijimanie-na-studium

          • Maliari druhí v Hlohovci

          • Naši maliari sa v dňoch 26. - 27. apríla 2023 zúčastnili celoštátnej súťaže teoretických vedomostí a praktických zručností žiakov odborných učilíšť v učebnom odbore stavebná výroba - maliarske a natieračské práce. V konkurencii siedmich družstiev z celého Slovenska sa Marián Beňuška a František Čičola (obaja žiaci 3. ročníka) pod vedením p. majstra OV Bc. Adriána Vlčka umiestnili na výbornom druhom mieste. K plnému bodovému zisku v teste určite prispela aj p. učiteľka odborných predmetov Mgr. Veronika Szarkaová. Súťaž bola pre oboch našich tretiakov isto aj výbornou prípravou na blížiace sa záverečné skúšky. Súťažiacim ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a vyučujúcim za ich prípravu. 

        • Posledné zbohom
          • Posledné zbohom

          • V utorok 25. 04. 2023 o 13.15 h sa v bratislavskom krematóriu naposledy rozlúčime s naším bývalým kolegom Andrejom Jancurom, ktorý nás 19. apríla 2023 náhle navždy opustil vo veku 81 rokov. Takmer 40 rokov, od roku 1968 až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2007, pracoval na Patrónke - najprv ako vychovávateľ vo vtedajšom Ústave sociálnej starostlivosti a od roku 1972 v Odbornom učilišti na Dúbravskej ceste ako majster odbornej výchovy v učebnom odbore polygrafická výroba so zameraním na knihárne a kartonáž. Už ako dôchodca nám v skrátenom úväzku vypomáhal až do roku 2011. Spomíname si na neho ako na pracovitého a skromného, zásadového a zároveň veľmi ochotného a empatického kolegu a priateľa, ktorý u nás s veľkým pochopením pre ich zdravotný hendikep vychoval a pripravil na povolanie desiatky chlapcov a dievčat. Česť jeho pamiatke!

            P.S.: Viacerí majú na p. Jancuru milú spomienku aj vo svojej knižnici v podobe opravenej modlitebnej knižky či samizdatovej knihy známej rakúskej bylinkárky Márie Trebenn, ktorú pre kolegov pripravil s už dávno zosnulým kolegom p. Šedíkom.

          • Deň narcisov

          • Vo štvrtok 20. apríla 2023 sme sa ako škola mali možnosť zúčastniť na verejnoprospešnej zbierke s názvom Deň narcisov. Naši žiaci  spolu s pedagógmi Bc. I. Sesztákovou, Bc. J. Kurincovou a Mgr. G. Báštyovou sa zapojili ako dobrovoľníci a pomáhali pri celoslovenskej finančnej zbierke. Pripnutím žltého kvietku a dobrovoľným príspevkom do pokladničky vysielame onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu. Dobrovoľný príspevok z pokladničiek bol venovaný organizácii Liga proti rakovine, ktorá sa venuje boju proti onkologickým ochoreniam a pomáha pacientom, ktorí  s touto chorobou zápasia. 

            Žiaci spolu s pedagógmi sa s veľkým nadšením zúčastnili tejto aktivity a bolo pre nich cťou, že mohli pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Navyše, táto aktivita im poskytla príležitosť zlepšiť svoje komunikačné schopnosti a získať nové skúsenosti, ktoré sú pre ich osobný a profesijný rozvoj veľmi dôležité. Celkový výsledok tejto aktivity bol veľmi pozitívny. Žiaci pomohli s finančnou zbierkou veľkému množstvu ľudí v boji proti rakovine. Taktiež sa podarilo zvýšiť povedomie o tom, aký významný problém onkologické ochorenie predstavuje a že aj malý príspevok môže veľmi pomôcť.

            Poďakovanie patrí všetkým našim žiakom a pedagógom, ktorí sa zapojili do tejto aktivity. Tešíme sa na budúce príležitosti ako pomôcť a ukázať, že sme škola s veľkým srdcom.

          • Mallý trh Záhrada v Bory Mall

          • Všetkých našich žiakov a pedagógov, ako aj rodičov či priateľov a partnerov pozývame, aby v nákupnom centre Bory Mall navštívili v dňoch 22. a 23. 04. 2023 podujatie Mallý trh Záhrada, ktorý sa po minulé roky konal pod názvom Festival záhrad. Priesady, resp. svoje výrobky ukážu a ponúknu na predaj naši záhradníci a stolári, ale aj žiaci učebných odborov ľudovoumelecká tvorba a služby a domáce práce. Predajná výstava potrvá od soboty rána do nedeľného večera. Viac o podujatí sa dočítate tu: https://www.borymall.sk/sk/podujatie/mally-trh-zahrada

          • Služba pre učiteľov

          • Dňa 19. apríla 2023 naše žiačky z 2.PM spolu s p. majsterkou Gabrielou Báštyovou navštívili ZŠ Prokofievova 5, v Bratislave, kde sme poskytli pedagógom svoje manikérske služby - masáž rúk, manikúru a parafínový zábal. Žiačky mali príležitosť ukázať svoje zručnosti v praxi a zároveň poskytnúť užitočnú službu pre učiteľov základnej školy. Nám zasa dobre padlo občerstvenie, ktoré nám škola pripravila. Veríme, že naša aktivita bola obojstranne prospešná. Ďakujeme.

          • Exkurzia PM

          • V utorok 18. 4. 2023 sa žiačky z 3.PM spolu s p. majsterkou Mgr. Gabrielou Báštyovou zúčastnili odbornej exkurzie v kozmetickom salóne odboru Kozmetika na Strednej odbornej škole na Mokrohájskej 1 v Bratislave. Cieľom tejto exkurzie bolo zdieľanie skúseností medzi odbormi. Kozmetický salón, ktorý sme navštívili, je vybavený modernými kozmetickými prístrojmi, kvalitnými prípravkami a zariadením. V salóne nás privítala  pani majsterka Alena Panáková so svojimi žiačkami z 2 a  3. ročníka. Predviedli nám svoje praktické zručnosti, ako je napríklad úprava a farbenie obočia, depilácia a mali sme príležitosť si vyskúšať aj ošetrenie tváre - čistenie, masky. Naše žiačky z PM zase predviedli masáž rúk. Žiaci si navzájom kládli otázky, komunikovali s vyučujúcimi a vymieňali si vzájomné vedomosti. Mali sme tiež možnosť vidieť aj ďalšie priestory, vybavenie prevádzky a oboznámili sme sa so službami, ktoré sú zákazníčkam k dispozícii. Exkurzia bola pre nás zážitkom a prínosom, získali sme nové skúsenosti a vedomosti, ktoré môžeme využiť aj v našom učebnom odbore. Ďakujeme.

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia/zákonní zástupcovia,

            pozývame Vás na individuálne konzultácie s triednymi učiteľmi a majstrami odbornej výchovy Odborného učilišťa a Praktickej školy, Švabinského 7, Bratislava, ktoré sa budú konať dňa 19. 04. 2023 v čase 14.00 – 17.00 h v triedach (usmerní Vás informátor na vrátnici školy). K dispozícii bude aj školský psychológ.

            Cieľom individuálnych konzultácií je informovať zákonného zástupcu o študijných výsledkoch, dochádzke a správaní žiaka a v prípade potreby hľadať spoločné riešenie problémov (napr. problémovej dochádzky žiaka).

            Tešíme sa na Vašu účasť!

          • Trhy bez bariér

          • V stredu 5. apríla 2023 sa v priestoroch Gymnázia Jura Hronca na Novohradskej 3 v Bratislave konali Trhy bez bariér. Na tomto charitatívnom podujatí prezentovali a predávali svoje výrobky školy a zariadenia sociálnych služieb. Trh ponúkol množstvo výrobkov a taktiež tradičné veľkonočné produkty a remeslá. Na trhoch prezentovali a predávali stolárske a záhradnícke výrobky našich žiakov, a to nielen s veľkonočnou tematikou, žiačky Michaela Mazáčková, Nina Neuholdová (2.PM) a Emília Uhrinová (1.PM) spolu s p. majsterkou Mgr. Gabrielou Báštyovou. Naše kvalitné výrobky zaujali návštevníkov a celkovo sme na týchto trhoch zažili príjemnú atmosféru. Podujatie bolo aj vynikajúcou príležitosťou predstaviť svoje výrobky širšej verejnosti a zároveň získať skúsenosti s predajom a obchodom. Všetkým zúčastneným ďakujeme!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje